In mei 2022 is de Europese Commissie akkoord gegaan met de hernieuwde en fors aangescherpte wetgeving op het gebied van cybersecurity, specifiek voor organisaties in kritieke sectoren. Met ingang van 2023 moeten bedrijven uit de Europese Unie die ‘essentiële diensten’ leveren, voldoen aan de nieuwe cyber security-richtlijnen van NIS2 (in Nederland NIB2 genaamd). Maar wat houdt dit in en vooral: wat betekent het voor u en uw bedrijfsprocessen? Alexander Snel (Information Security & Privacy consultant bij Nsecure) vertelt in deze blog waarom de NIS2 belangrijk is en hoe organisaties zich hier het beste op kunnen voorbereiden.
De NIS2 (Network and Information Systems) wetgeving is een Europese wet die zich richt op de beveiliging van digitale netwerken en informatiesystemen. In 2018 werd de NIS1-richtlijn geïntroduceerd in Europa. Deze was van toepassing op digitale dienstverleners en op vitale aanbieders in belangrijke sectoren. De nieuwe NIS2-richtlijn voegt hier sectoren aan toe, zoals afval(water)beheer, post- en koeriersbedrijven, overheidsdiensten en platforms voor sociale netwerken. Kortom, organisaties actief in de essentiële sector en de belangrijke sector.
Essentiele sector:
Belangrijke sector:
De kern van de richtlijn blijft grotendeels hetzelfde en bestaat uit twee elementen: de zorgplicht en de meldplicht:
Vanaf Q1 2023 geldt de NIS2-richtlijn binnen de Europese Unie voor organisaties met meer dan 250 personen in dienst en/of 50 miljoen euro aan jaarlijkse omzet. Lidstaten krijgen tot Q3 2024 de tijd om hun landelijke wetgeving aan te passen aan de NIS2-Richtlijn. Wanneer uw organisatie aangemerkt wordt als essentieel of belangrijk, moet u voldoen aan de eisen van de NIS2. Wanneer u hier niet aan voldoet, kan uw organisatie te maken krijgen met hoge boetes (maximaal 10 miljoen euro of 2% van de totale wereldwijde jaaromzet). Medewerkers met een relevante autoriteit of (management)rol op het gebied van cybersecurity kunnen persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor het niet naleven van de regelgeving.
Daarnaast dwingt de nieuwe richtlijn organisaties om ook hun keten van toeleveranciers te controleren. Om als organisatie zelf aan de richtlijnen van NIS2 te voldoen, en zodoende boetes te voorkomen, moeten ook uw toeleveranciers namelijk aan dezelfde strenge richtlijnen voldoen. De NIS2 omvat versterking van veiligheidseisen op de volgende zeven elementen:
De komende maanden hebben organisaties de tijd om zich voor te bereiden en processen en tools te implementeren en te optimaliseren. Alexander Snel: “Bij Nsecure begrijpen we de noodzaak van security en compliance van onze opdrachtgevers op alle gebieden. We zijn intrinsiek gemotiveerd en kijken continu hoe we de mate van controle over alle processen naar een niveau hoger kunnen tillen. Deze verantwoordelijkheid heeft zich vertaald in onze certificeringen ISO27001, ISO27701 en SOC2 type II assurantieverklaring. Zo blijven onze diensten toekomstbestendig en zijn onze klanten aantoonbaar 'in control'.”
Bij Nsecure stellen we verreikende en toetsbare veiligheidseisen aan de organisatie en onze leveranciers. Onze visie sluit aan op de NIS2-richtlijn in het kader van continue verbetering van veiligheidsmaatregelen. Voor Nsecure en onze ketenpartners geldt dan ook dat we voldoen aan het veeleisende normenkader van NIS2. Hierdoor zorgen we er (indirect) voor dat opdrachtgevers compliant zijnn. De NIS2-Richtlijn zal de komende jaren verder ontwikkelen en uitgebreid worden. Nsecure volgt deze ontwikkelingen op de voet.
Meer informatie
Wilt u advies over het voldoen aan de NIS2 richtlijnen of wilt u weten of uw organisatie in control is op het gebied van toegang en security? Neem dan contact met ons op.